telefon: +36 70 243 60 90 e-mail: info (kukac) honlaptarhely.hu

BLOG

minden ami webtárhely, domain regisztráció

9

FEB

Tárhely szolgáltató váltás

Számos oka lehet amiért egy magánszemély vagy cég tárhely szolgáltatót szeretne váltani. Lehet hogy nagyobb, gyorsabb, biztonságosabb tárhelyre vágyik, vagy csak nem elégedett a régi szolgáltató ügyfélszolgálatával

Talán elsőre sokakat visszatart az a gondolat, hogy ilyen váltás esetén milyen problémákba ütközhet, és mennyi munkával fog járni, míg minden megfelelően működik. Mennyi kiesésre kell felkészülnie, amíg weboldala és levelezése nem elérhető, ezzel mennyi ügyfelet veszíthet?

Az igazság az, hogy ha az alábbi néhány szempontot figyelembe vesszük, akkor egy ilyen szolgáltató váltás valójában nem is ördöngősség.

1. válasszunk megfelelő új szolgáltatót!

Ez triviálisnak hangzik, de talán a legfontosabb.

tárhely
  • egy windowsos szerveren futó weboldal nem biztos hogy fog futni egy Linuxos környezetben, és fordítva
  • az újabb PHP verziót használó weboldalt csak olyan szerverre tudjuk átköltötetni, ahol legalább ugyanolyan vagy újabb verziójú PHP fut.
  • Adatbázis esetén is figyeljünk arra, hogy ha eddig MySQL-t használtunk akkor az új szolgáltatónál is rendelkezésre álljon ilyen típusú adatbázis kiszolgáló.

2. domain név átkérés

Természetesen meglévő domain nevünket szeretnénk tovább használni. Fontos, hogy mielőtt váltunk, győződjünk meg az alábbiakról

  • .hu domain név esetén nézzük meg a http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ oldalon, hogy ki a domain tulajdonosa! A domain átkérés úgy lehetséges csak, ha vagy a tulajdonos írja alá az átkéréshez szükséges domain igénylő lapot, vagy rendelkezik domain átruházó nyilatkozattal, amit szintén az eredeti tulajdonossal is alá kell irattatni. Ha a tulajdonos cég, akkor a cég nevében aláírási joggal rendelkező személynek kell aláírnia a papírokat.
  • külföldi végződés esetén a domain névhez AUTH CODE -ra lesz szükségünk, amit a jelenlegi szolgáltató ad ki, vagy bíztosít egy felületet, ahol megnézhetjük. Sajnos Magyarországon gyakori eljárás, hogy a szolgáltatók nem az ügyfél nevére hanem saját nevükre regisztrálják a domain nevet, és saját e-mail címüket adják meg. Ha ezt a rossz gyakorlatot követi jelenlegi szolgáltatónk is, akkor muszáj lesz vele felvenni a kapcsolatot.

3. adatok mentése, áttöltése

Az alábbi 4 dolgot tegyük meg mielőtt átállítatnánk a domain nevünket az új szerverre

  • mentsük le a tárhely tartalmát FTP-vel a saját gépre, majd töltsük fel FTP-vel az új szerverre
  • készítsünk az adatbázisról biztonsági mentést, erre a legtöbb szolgáltató bíztosítja a PHPMyAdmin felületet. Ugyanezzel a programmal egy mentett adatbázist tudunk importálni is.
  • a problémák elkerülése érdekében az adatbázis neve és jelszava legyen ugyanaz mint a régi helyen
  • hozzuk létre ugyanazokat az e-mail címeket, mint amiket eddig is használtunk

TIPP! A nálunk bérelt tárhelyekhez ideiglenes domain nevet is biztosítunk, aminek segítségével lehet ellenőrizni, hogy a feltöltött honlap megfelelően működik-e?

4. átkérés véglegesítése

Ha a fentiek szerint járunk el, akkor a weboldal átköltöztetése zökkenőmentes lesz, észrevétlenül átállhatunk az új szerverre. 1-2 nap elteltével már mindenki az új helyen lévő weboldalunkat fogja látni és a levelek is az új helyre fognak megérkezni.