telefon: +36 70 243 60 90 e-mail: info (kukac) honlaptarhely.hu

BLOG

minden ami webtárhely, domain regisztráció

9

MAR

CMS rendszerek összehasonlítása: Wordpress, Joomla és Drupal

Ha saját magad szeretnél modern, webes felületről szerkeszthető weboldalt, webáruházat, valamely ingyenes tartalomkezelő rendszert (CMS - Content Management System) érdemes választanod. Ezek a népszerű rendszerek ingyenes letölthetőek, folyamatos fejlesztés alatt állnak, és folyamatosan adnak ki hozzájuk biztonsági frissítéseket. Számos sablon (template) letölthető hozzájuk, amelyek egyedi arculatot kölcsönöznek a leendő honlapodnak.

A tárhely

Egy CMS rendszerhez olyan tárhelyre lesz szükséged, amely PHP futtatást és MySQL adatbázist is tartalmaz, mégpedig valamelyik frissebb verziót. Az alaprendszerhez néhány MB tárhely (max 10MB) is elég, csak a képek, videók mérete miatt érdemes nagyobb tárhelyben gondolkodni. Az általunk kínált tárhely csomagok mindegyike megfelelő erre a célra!

wordpress joomla drupal

Milyen célra?

Különböző feladatokra különböző rendszerek a legmegfelelőbbek, függ a megvalósítani kívánt céltól, a szakmai ismeretektől. Egy egyszerű bloghoz a Wordpress lehet a legjobb választás, míg ha egy összetett, nagyon egyedire szabható rendszert keresel, akkor a Drupalt ajánljuk. A Joomla valahol a kettő között van. Részletes összehasonlító táblázatunkat lentebb találod.

Ha elakadnál...

Fontos kérdés még ha egy ilyen rendszer telepítésébe, használatába vágod a fejszéd, akkor biztosan lesznek fennakadások, olyan pontok ahol segítségre lesz szükséged. Szerencsére mindegyik rendszer esetében könnyű segítséget kapni, akár online fórumokon, akár nyomtatott könyvek formájában. Amennyiben azonban komolyabban kívánsz foglalkozni weblap szerkesztéssel, akkor természetesen több energiát és időt kell befektetni bármely rendszer megtanulásáról is legyen szó. Számos honlap készítéssel foglalkozó vállalkozó használja ezeket az ingyenes rendszereket, és amikor ilyen alapú weboldalt készíttetünk, akkor tulajdonképpen az évek alatt befektetett energiát, tapasztalatot és megszerzett tudást fizetjük meg.

Összehasonlítás

Nézzük most táblázatos formában, melyik rendszernek mi az előnye?

Drupal Joomla Wordpress
Honlap www.drupal.org www.joomla.org www.wordpress.org
Logo
Mennyire könnyű? Drupal igényli a leginkább a műszaki szakértelemet a három CMS közül. Azonban ezzel lehetséges előállítani a legfejlettebb oldalakat. Az újabb kiadásokkat azonban egyre könnyebb használni. Kevesbé összetett, mint a Drupal, de sokkal összetettebb, mint a Wordpress. Viszonylag egyszerű a telepítés és beállítás. Viszonylag kis erőfeszítéssel meg lehet érteni a Joomla felépítését és terminológiáját Szakmai tapasztalat nem nagyon szükséges, intuitív és könnyen használható, egy egyszerű weboldalt gyorsan létre lehet hozni. Például nagyon egyszerű Wordből beilleszteni szöveget a Wordpressbe.
Jellemzők Nagyon hatékony címkézési és kategórizálási lehetőség Erős a közösségi halózatok használatában (Facebook, Twitter, LinkedIn, stb) Sok sablon. Nagyon felhasználóbarát.
Hátrányok Nehéz tanulni és kevés ingyenes sablon SEO nem az erőssége Limitált lehetőségek, biztonsági problémák
Legjobb felhasználás Nagyjából bármire Webáruházak, közösségre építő oldalak Blogok, kis vagy közepes weboldalak
Népszerűség 15+ millió letöltés 30+ miliió letöltés 140+ millió letöltés


Ha ezek alapján sem sikerült még választanod, akkor bátran próbáld ki bármelyiket, veszteni valód nincs.